Veelgestelde Vragen - FAQ

Over de aanmelding

  • Waarom is het leuk om mee te doen met Alle Scholen Verzamelen?

    Door mee te doen met Alle Scholen Verzamelen leer je samen met je leerlingen wat wetenschap is en help je een wetenschapper met echt onderzoek. Jullie voeren het onderzoek van de wetenschapper in het klein uit, volgens wetenschappelijke methoden. Je leerlingen leren hoe je een verwachting moet formuleren en hoe je die moet testen.

  • Mag mijn groep meedoen met Alle Scholen Verzamelen?

    Elke basisschool in Nederland mag hun groepen 5, 6, 7 en/of 8 aanmelden voor Alle Scholen Verzamelen.

  • Kan ik meerdere klassen aanmelden voor Alle Scholen Verzamelen?

    Ja, per school mag je zo veel groepen 5/6/7/8 aanmelden als je wilt.

  • Is Alle Scholen Verzamelen speciaal voor mijn plusklas bedoeld?

    Nee, Alle Scholen Verzamelen is juist niet alleen bedoeld voor talentklassen! We willen graag dat er zo veel mogelijk klassen meedoen. Alle groepen 5/6/7/8 zijn daarom van harte welkom om mee te doen!

  • Kan ik ook meedoen zonder me aan te melden?

    Nee, je moet je aanmelden om mee te kunnen doen met het onderzoek. Alleen klassen die zijn aangemeld krijgen de materialen opgestuurd. Zonder die materialen kunnen je leerlingen hun metingen niet doen en kunnen ze geen resultaten doorsturen aan de onderzoekers. Meld je daarom vooral aan!

Over het onderzoek

  • Wat is citizen science?

    De wetenschapsknooppunten van de universiteiten van Nederland organiseren dit jaar voor het eerst een ‘citizen science-project’ voor basisschoolleerlingen. Dit project moet vanaf nu elk jaar plaatsvinden. Citizen science is bijzonder, omdat hierbij iedereen kan meedoen met het uitvoeren van een onderzoek dat is opgezet door onderzoekers aan een universiteit. Vaak verzamelen burgers gegevens voor onderzoekers. Denk bijvoorbeeld aan vogeltellingen, insectentellingen, of het observeren van sterren. Op die manier kunnen de onderzoekers voor hun onderzoek een veel groter gebied bestuderen, of hebben ze beschikking over veel meer data dan ze hadden gehad als ze hun gegevens alleen hadden verzameld. Zo werken wetenschap en de samenleving samen om onderzoek naar een hoger niveau te tillen.

  • Welke spullen hebben we nodig?

    Het onderzoekskit, de lesboekjes voor de leerlingen en de lesinstructie voor de leraar dat wij jullie t.z.t. zullen opsturen.

  • Kan ik het onderzoek ook in een andere week uitvoeren?

    Dat is niet de bedoeling. Het is voor het onderzoek belangrijk dat de metingen van de leerlingen vergelijkbaar zijn. Om ze vergelijkbaar te laten zijn, moeten ze eigenlijk zo veel mogelijk op hetzelfde moment worden genomen. 

  • Wanneer krijgen we onze resultaten te zien?

    De docent krijgt na de onderzoeksdag de resultaten van het onderzoek toegestuurd.  

Overig

  • Zijn er kosten verbonden aan Alle Scholen Verzamelen?

    Deelname aan Alle Scholen Verzamelen is helemaal gratis! 

  • Hoe kan ik vaker zo makkelijk iets met wetenschap in de klas doen?

    De wetenschapsknooppunten hebben meer van dit soort activiteiten ontwikkeld, voor leerlingen van alle leeftijden! Hier vind je een overzicht van alle wetenschapsknooppunten. Als je op een wetenschapsknooppunt klikt kom je terecht op hun activiteitenoverzicht. Kijk vooral of een van de wetenschapsknooppunten iets organiseert waar je bij aan wilt sluiten. Of neem contact met ons op als je interesse hebt in deelname bij een andere activiteit!