Breng(t)wetenschap in de klas!

Breng wetenschap de klas in!

Wetenschap is niet alleen voor wetenschappers. Het zou mooi zijn als zoveel mogelijk mensen kennis kunnen nemen van de resultaten van wetenschappelijk onderzoek. Het uitdragen van de onderzoeksresultaten aan een breed publiek wordt steeds meer als kerntaak van de wetenschap gezien. Waarom zouden kinderen niet tot dat publiek kunnen behoren? Ze begrijpen vaak meer dan je denkt. Als je het maar op hun niveau vertelt. Het kan tot boeiende gesprekken leiden. En het kan kinderen ontvankelijker maken voor wetenschap.

Een les aan scholieren op de basisschool vraagt om een specifieke benadering. De wetenschapsknooppunten kunnen daarbij helpen. De knooppunten vormen de natuurlijke schakel tussen het primair onderwijs en de universiteit. Je kunt er terecht voor handige tips en suggesties, en voor contacten met scholen. Ook organiseren ze tal van leerzame en boeiende activiteiten voor leerlingen op de basisschool. Kijk naar enkele succesvolle voorbeelden uit de praktijk, of neem contact op met het wetenschapsknooppunt in de eigen regio!

De Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen ontwikkelde een 'gereedschapskist' voor wetenschappers die nog beter willen communiceren met kinderen van 8 tot 14.

Het Wetenschapsknooppunt in Nijmegen (WKRU) heeft een instructiefilmpje gemaakt voor wetenschappers, die hun onderzoek toegankelijk willen maken voor kinderen op de basisschool: