Breng(t)wetenschap in de klas!

Gereedschapskist: communiceren met kinderen

Je bent wetenschapper en je gaat de klas is, kinderen rondleiden op je werkplek of een lezing geven.

Inmiddels is steeds meer bekend over communiceren met kinderen en jongeren in het algemeen, en over praten over wetenschap in het bijzonder.

Wat is effectief en wat werkt averechts? Wat is, als je eenmaal voor die groep kinderen staat, goed om te doen en wat moet je absoluut laten?

De Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen heeft een serie gereedschappen ontwikkeld die je kunt gebruiken om jezelf te verbeteren. Van de meest essentiële do's en don'ts - in vijf minuten door te nemen - via activiteiten die je zo in een klas kunt uitvoeren, tot een volledige training van twee dagdelen.

Verwondering, nieuwsgierigheid en onderzoek doen

Jonge kinderen zijn nieuwsgierig en onderzoekend ingesteld. Vaak vinden ze wetenschap heel leuk. Maar hoe ouder ze worden, hoe meer dat enthousiasme lijkt te verdampen. Wetenschappers kunnen dat helpen voorkomen: door de klas in te gaan, op open dagen op te treden of op een andere manier over wetenschap te communiceren met kinderen.

De KNAW wil stimuleren dat wetenschappers dat doen, en dat ze dat goed doen. Met deze gereedschapskist kunnen wetenschappers zorgen dat ze hun tijd en energie optimaal benutten.