Breng(t)wetenschap in de klas!

Praktijkvoorbeelden

De wetenschapsknooppunten hebben in de relatief korte tijd dat ze bestaan al veel ervaring opgebouwd in succesvolle vormen van samenwerking tussen basisschool en universiteit. Hieronder vind je een tiental geslaagde voorbeelden daarvan. Wil je meer weten? Dan verwijzen we je door naar de betreffende website of naar de betrokken wetenschapsknooppunten.

1. Kinder science en techniek café Zabuki, Enschede

Zabuki is een science- en techniekcafé voor nieuwsgierige kinderen. Zij komen op een leuke, interactieve manier in contact met de wereld van wetenschap en techniek.

Lees verder

2. Project Waterzuivering, Twente

Project Waterzuivering is een lespakket met materiaal en activiteiten over water en energie, bestemd voor kinderen op de basisschool en in het voortgezet onderwijs.

Lees verder

3. Lesmodel onderzoekend leren

Voor leerkrachten die met onderzoekend en ontwerpend leren willen werken heeft Wetenschapsknooppunt Utrecht (WKUU) een lesmodel ontwikkeld.

Lees verder

4. Boekenreeks 'Wetenschappelijke doorbraken de klas in!'

Het Wetenschapsknooppunt Nijmegen (WKRU) heeft een boekenreeks opgezet met suggesties en materialen voor wetenschap op de basisschool.

Lees verder

5. Summerschool Junior, Utrecht

Summerschool Junior is een zomerprogramma van de Universiteit Utrecht, waarbij basisschoolkinderen (groep 5 t/m 8) op onderzoek uit gaan.

Lees verder

6. Lessenreeks 'Ons briljante brein'

'Ons briljante brein' van Erasmus Junior College is een reeks van zes lessen, die worden gegeven door studenten van de Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR).

Lees verder

7. Website Kinderkennisbank

De Kinderkennisbank is een website met (les-) materialen en projecten voor leerkrachten en leerlingen, bedoeld voor gebruik in de klas.

Lees verder

8. Kinderuniversiteit, Tilburg / Eindhoven

Bij de Kinderuniversiteit geven wetenschappers les aan kinderen uit groep 6 t/m 8. Doel is hen op een aantrekkelijke manier met wetenschap te laten kennismaken.

Lees verder

9. KidzCollege, Maastricht

Bij het KidzCollege geven wetenschappers van Maastricht University college aan kinderen van groep 8. Doel is kinderen te laten kennismaken met de wetenschap.

Lees verder

10. Gereedschapskist wetenschapseducatie voor wetenschappers

De gereedschapskist is een trainingspakket voor wetenschappers die les willen geven op de basisschool (kinderen vanaf groep 5) en onderbouw van het voortgezet onderwijs.

Lees verder