ASV 2023

Wat doet jouw klas op 7 november 2023?

Het onderwerp voor ASV 2023 is Pluis Het Uit!

Op 7 november gaan we gezamelijk met wetenschappers van de Universiteit van Amsterdam de microplastics in je kleding uitpluizen en onderzoeken. Je kleding bestaat namelijk steeds vaker uit plastic. En tijdens het wassen kunnen hele kleine stukjes plastic van onze kleding losraken om uiteindelijk in het water terecht komen. Dit jaar willen we tijdens ASV meer te weten komen over de hoeveelheid plastic die (per wasbeurt) los kan raken van je kleding, en of dit te maken heeft met het type kleding dat je draagt. Deze dag doen honderden basisscholen door heel Nederland mee aan dit wetenschappelijk onderzoek. Doe mee met je klas en help om hier meer kennis over te vergaren. 

Waarom onderzoeken we microplastics?

We horen steeds vaker over microplastics in het nieuws. Overal ter wereld vinden wetenschappers superkleine stukjes plastic op plekken waar ze niet horen: in afgelegen berggebieden, in het ijs op Antarctica, in vissen en andere dieren die door mensen gegeten worden, en zelfs in het menselijk lichaam! We weten dus dat er op steeds meer plekken microplastics aangetroffen worden. Maar juist omdat microplastics nog een ‘nieuw’ onderwerp is, is er nog heel veel wat we niet weten. Wat we al wel weten, is dat 35% van alle microplastics die in het milieu terechtkomen, te wijten zijn aan het wassen van synthetische kleding. Een enkele wasbeurt met polyesterkleding kan wel 700.000 microplastic vezels afgeven, die vervolgens in het water en ook de voedselketen kunnen belanden. 

Wat ga je als school doen?

Dit onderzoek gaat daarom specifiek over microplastics in onze kleding. Tijdens ASV 2023 ga je als school kijken naar de hoeveelheden plastic die los kunnen komen van verschillende stukken kleding. Door met een kledingroller over je kleding te gaan, kun je al een indicatie krijgen van hoeveel plastic je shirt, jas, of ander kledingstuk loslaat.

Op deze dag kan iedere leerling zijn of haar eigen kleding uitpluizen. Alle scholen kunnen hun resultaten doorsturen, waarna de onderzoekers met alle gegevens aan de slag gaan. De onderzoekers zelf zullen op de dag van ASV ook uitleg geven aan alle klassen die meedoen, waarin zij iets meer vertellen over microplastics en het onderzoek!

Meer informatie over wat je gaat doen vind je hier.

Daarnaast kunnen we 8 keer een gratis schoolbezoek aan het net vernieuwde UMU verloten onder alle deelnemende scholen, zodat ze na de dag nog verder kunnen met onderzoeken. Hoe je zo'n schoolbezoek kan winnen leggen we te zijner tijd uit aan alle deelnemende scholen. 

Wil je verder lezen/kijken?

Aanmelden & meer informatie

Ben je enthousiast geworden? Laat dan hier je gegevens achter, zodat we je op de hoogte kunnen houden van het project. Je ontvangt dan ook een bericht zodra de ASV2023 deelname begint! Let op: inschrijven voor ASV2023 kan tot 30 september 2023.

Schrijf je hier in en blijf op de hoogte!
Deel hier je gegevens