Lees meer

Alle Scholen Verzamelen is een bijzonder project. Het is een citizen science onderzoek dat zich speciaal richt op kinderen. Dat betekent dat onderzoekers aan de universiteit de hulp inschakelen van kinderen uit het hele land, om samen een onderzoeksvraag op te lossen. Zo’n project is alleen een succes als er zo veel mogelijk kinderen meedoen. Want hoe meer kinderen er mee doen, hoe makkelijker je een enorme hoeveelheid informatie kunt verzamelen. Met de resultaten die de kinderen verzamelen dragen ze dus een onmisbaar stukje bij aan belangrijk onderzoek. En al die leerlingen worden dan voor even universitair onderzoeker!

Hoe zo’n citizen science onderzoek er uit ziet kan je hier lezen, in de terugblik op Alle Scholen Verzamelen! Editie 2019. Citizen science onderzoek is altijd anders. Editie 2020 zal daarom een heel ander onderwerp onderzoeken. Lees hier meer over Alle Scholen Verzamelen! Editie 2020.

Meedoen met het project vergt daarnaast weinig tot geen voorbereidingstijd, en het is een leuke, laagdrempelige en spannende manier om je leerlingen in aanraking te brengen met onderzoek en wetenschap in de klas. De materialen die de leerlingen nodig hebben om de gegevens te verzamelen krijg je gratis opgestuurd, of kan je vanaf deze site downloaden. Bovendien ontwikkelen de wetenschapsknooppunten samen met de onderzoekers een inhoudelijke les rondom het onderzoeksonderwerp. In de les worden de leerlingen uitgedaagd om verder aan de slag te gaan met eigen onderzoek, waarbij ze oefenen met elementen van onderzoekend en ontwerpend leren.