Lees meer

Dit jaar organiseren de wetenschapsknooppunten van de universiteiten van Nederland voor het eerst het project Alle Scholen Verzamelen!. Voor deze eerste editie gaan we onderzoek doen naar buitenspelen. Buitenspelen is heel erg belangrijk, maar toch spelen steeds minder kinderen buiten. Onderzoekers van de Radboud Universiteit in Nijmegen doen een onderzoek naar buitenspelen, en hebben daarbij de hulp nodig van zo veel mogelijk bovenbouwklassen uit het hele land.  Op 12 juni, de nationale buitenspeeldag, worden al die bovenbouwleerlingen voor een dag universitair onderzoeker!

Waarom is het leuk om mee te doen met Alle Scholen Verzamelen?

Alle Scholen Verzamelen is een bijzonder project. Op 12 juni gaan bovenbouwklassen overal in het land op hetzelfde moment een gezamenlijk onderzoek doen. Dit onderzoek is alleen een succes als er zo veel mogelijk klassen meedoen. De klassen verzamelen gegevens over hoe hun favoriete buitenspeelplek eruit ziet, waarbij ze gebruik maken van wetenschappelijke onderzoeksmethoden. Met de resultaten die jouw klas op die dag verzamelt dragen jullie een onmisbaar stukje bij aan belangrijk onderzoek.

Meedoen met het project vergt daarnaast weinig tot geen voorbereidingstijd, en het is een leuke, laagdrempelige en spannende manier om je leerlingen in aanraking te brengen met onderzoek en wetenschap in de klas. De materialen die de leerlingen nodig hebben om de gegevens te verzamelen kan je vanaf 1 juni hier downloaden. Bovendien  hebben de wetenschapsknooppunten samen met de onderzoekers een inhoudelijke les ontwikkeld rondom het onderzoeksonderwerp. In de les worden de leerlingen uitgedaagd om verder aan de slag te gaan met eigen onderzoek naar buitenspelen. Ze oefenen met elementen van onderzoekend en ontwerpend leren.

Wat gaan we doen met Alle Scholen Verzamelen! editie 2019?

De leerlingen maken een tekening van hun favoriete buitenspeelplek. Met behulp van een special raster kunnen leerlingen analyseren wat er op hun favoriete buitenspeelplek aanwezig is. De klas geeft op 12 juni online hun bevindingen aan de onderzoekers door, en krijgt dan gelijk de resultaten van hun klas terug. Een week later laten de onderzoekers de klassen weten wat ze met de landelijke gegevens ontdekt hebben. Dan kunnen de leerlingen de resultaten van hun klas vergelijken met de rest van Nederland.

Hoe ziet Alle Scholen Verzamelen! editie 2019 eruit?
 • Tot 20 mei kan je je klas aanmelden. Wil je meedoen? Graag! Aanmelden kan hier!
 • De deelnemende leraren krijgen eind mei een pakket opgestuurd met daarin:
  • Een lesbrief waarin nog een keer duidelijk staat uitgelegd hoe het onderzoek uitgevoerd wordt
  • De rasters die je leerlingen nodig hebben om hun tekening te onderzoeken
  • Een retourenvelop waarin je de tekeningen van de leerlingen aan de onderzoekers stuurt.
 • Vanaf 1 juni kan je op deze pagina de verdere materialen downloaden die de leerlingen nodig hebben om hun gegevens te verzamelen.
 • Het lesmateriaal kun je ook vanaf 1 juni hier downloaden.
 • De leerlingen voeren op 12 juni het onderzoek uit. Op die dag sturen ze ook online hun bevindingen door naar de onderzoekers. Ze krijgen gelijk de resultaten van hun klas teruggestuurd.  Met die resultaten kunnen ze zelf aan de slag met een eigen onderzoek naar buitenspelen.
 • Op 21 juni sturen de onderzoekers de landelijke resultaten door.