Zie Alle Scholen Verzamelen

Praktische informatie

Praktische Informatie

Ben jij aangemeld voor Alle Scholen Verzamelen! 2021? Hieronder vind je alle praktische informatie voor de deelname aan dit event. Toch nog vragen? Bekijk ook de FAQ.

Hoe ziet de dag/week eruit?

Alle scholen verzamelen zich eerst in de klas om voorbereidende werkzaamheden uit te voeren. Het is natuurlijk ook mogelijk om deze voorbereidende activiteiten desgewenst over een week uit te spreiden, zolang de metingen zelf maar op 28 mei gedaan worden. Om de metingen te kunnen doen, ga je als klas naar een door jullie uitgekozen meetlocatie in de buurt, een stromend beekje, rivier, of bijvoorbeeld kanaal.

  • Jullie kijken, in de klas of thuis, het introductiefilmpje waarvan jullie de link hebben ontvangen. Ook namen jullie de handleiding erbij, geprint en al, en nemen deze even rustig door.
  • Vanuit Alle Scholen Verzamelen hebben wij dan een webinar georganiseerd (een online les), waar onderzoeker Li An en anderen van de organisatie jullie eerste vragen kunnen beantwoorden.
  • Daarna starten jullie met het volgen van de handleiding. Die leidt jullie door het proces van observaties en tellingen bij een stromend water in de buurt.
  • Wanneer jullie daarmee klaar zijn, vullen jullie de resultaten online in eenmaal terug in de klas.
  • Ook is er de mogelijkheid om wat beter te kijken naar de resultaten die jullie vinden, en zelf al te onderzoeken wat de kwaliteit van het water is met behulp van onze beslisbomen en werkbladen. 
  • Op maandag 31 mei staat jullie dan nog 2 laatste taken te wachten. Er is 1 meting die 3 dagen tijd nodig heeft om tot een resultaat te leiden. Die voeren jullie ook in, en jullie evalueren samen hoe het ging en voeren dit in de enquête in.

Lesmaterialen

Om de handleiding bij te staan zullen er instructiefilmpjes zijn om de metingen uit te kunnen voeren. Wij zullen daarnaast ook werkbladen leveren die gebruikt kunnen worden door de leerlingen naderhand om zelf ook te onderzoeken wat de metingen nu betekenen.

Op 28 mei, de dag wanneer Alle Scholen Verzamelen!, is het dus de bedoeling om met de klas naar buiten te gaan en de metingen uit te voeren. Dat kost ongeveer 2 uur. De andere activiteiten kunnen op dezelfde dag worden gedaan, maar kunnen jullie in principe over 1 of 2 weken verdelen. Op die manier kunnen de volgende aparte lessen worden gegeven:

  • een introductie filmpje/webinar waarin de leerlingen zullen leren over de kwaliteit van water, over rivieren, en over drinkbare rivieren als een concept voor een gezonde leefomgeving;
  • een les over onderzoekend leren, waarin de leerlingen hun eigen onderzoeksplan gaan maken voor metingen buiten bij de rivier, de sloot, of het kanaal;
  • een les buiten waar de leerlingen de metingen en observaties in groepjes doen en hun resultaten verzamelen;
  • en een les waarin ze hun data online delen, zelf analyseren en met elkaar in de klas resultaten uitwisselen.

Aanvullend Lesmateriaal

Wil je in de week van 28 mei een projectweek doen over rivieren? Download deze lijst met veel gebruikte methodes uit het onderwijs waar het onderwerp rivieren en waterkwaliteit in voor komt. Zo kun je Alle Scholen Verzamelen! koppelen aan je huidige lessen. Bewaar bijvoorbeeld de aardrijkskundeles over rivieren voor de week van Alle Scholen Verzamelen!.

Heb je nog vragen? Stuur dan een email naar info@allescholenverzamelen.nl