ASV 2020

In verband met de #CoronaCrisis is ervoor gekozen om in 2020 een Alle Scholen Verzamelen - Thuis! editie te organiseren. In deze thuis-editie op vrijdag 15 mei 2020 konden schoolklassen hun leerlingen vanuit huis of in de klas assisteren om mee te helpen bij onderzoek naar de gezondheid van het water voor drinkbare rivieren. In samenwerking met Drinkable Rivers hebben leerlingen van groep 7 en 8 vanuit de klas of thuis de waterkwaliteit bij hen in de buurt gemeten.

Over het onderzoek

Helaas is de kwaliteit van veel wateren in Nederland (en ook daarbuiten) ondermaats. Drinkable Rivers wil hier verandering in brengen om te beginnen door samen met lokale bewoners en scholen stromend zoet water te monitoren. Door het doen van verschillende observaties, metingen en tellingen aan de waterkant, kregen leerlingen tijdens AlleScholenVerzamelen-Thuis! inzicht in de gezondheid van hun water en ervaarden ze wat het belang van een goede waterkwaliteit is.

De waterkwaliteit heeft veel invloed op de planten en dieren die in en om het water leven. In deze AlleScholenVerzamelen-Thuis! editie hebben we ons daarom ook hoofdzakelijk gericht op de omgeving, en daarbij waterplanten en libellen geobserveerd!

Wij hebben een ASV-Tijdschrift gemaakt om alle resultaten van ASV–Thuis 2020 even op je gemakkie te kunnen bekijken! Klik op de afbeelding, en je gaat automatisch naar het online tijdschrift. 

In de media

Verscheidene media hebben al aandacht besteed aan de Alle Scholen Verzamelen editie van dit jaar! Hieronder kun je terugvinden wat en de link vinden om zelf terug te kijken, luisteren of lezen. 

We waren op het jeugdjournaal van vrijdagavond 15 mei, te gast op de basisschool Op Avontuur in Utrecht. 

Li An Phoa werd geinterviewd door Radio 1. Het interview start vanaf ongeveer 9:20 uur. Kijk het hier terug.

Op het Max Ouderenjournaal werd in de eerste 30 seconden verteld over het waterkwaliteitsonderzoek dat gedaan wordt met allerlei leerlingen van groep 7 en 8 in het basisonderwijs. Kijk het hier terug.

Renata van der Weijden, die samen met haar studenten onderzoek doet met de opgeleverde data, werd door RTV Utrecht Radio geinterviewd. Lees en luister het hier terug.

Het H2O vakblad noemde ons in hun vooraankondiging. Lees hier het artikel terug.

De Volkskrant schreef op 6 december 2019 een artikel in de sectie Wetenschap over Li An Phoa en haar initiatief Drinkable Rivers. Lees het hier!

De Drinkbare Maas is een driedelige tv-serie over de 1000 kilometer lange voettocht van ecoloog Li An Phoa langs de Maas die vanaf 22 maart op NPO2 te zien is. Journalist Maarten van der Schaaf gaat in gesprek met Li An Phoa en filmmaker Thom Verheul. Verschillende (water)experts reflecteren op de waarde van drinkbare rivieren. Een echte terugkijktip!