ASV 2021

CITIZEN SCIENCE OVER WATERKWALITEIT OP 28 MEI 2021

Benieuwd naar onze succesvolle editie? Check hieronder de aftermovie! We hebben met ongeveer 90 klassen uit heel Nederland de waterkwaliteit van onze rivieren, beken, kanalen en sloten gemeten. Op deze kaart kun je de afzonderlijke metingen bekijken. De paarse punten zijn de metingen die gedaan zijn tijdens Alle Scholen Verzamelen! 2021. Daarnaast zijn onze onderzoekers druk aan de slag gegaan om de metingen te analyseren, en daarvan hebben ze de volgende resultaten al bekend gemaakt. 

Benieuwd naar wat er ontdekt en gemeten is?
Download de resultaten dan hier!

Editie 2021 in de media

De TU TV kwam langs bij de Gabrielschool in Delft, Zuid-Holland. Ze spraken daar met de lerares, de leerlingen en met onderzoeker en coordinator Sandra de Vries over het onderzoek van stichting Drinkable Rivers. Ze deelden hun filmpje op Facebook en Instagram. Kijk ook mee! 

Het NPO Radio 1 journaal besloot om bij ODS de Bundeling in Bunde, Limburg op bezoek te gaan. Op het Radio 1 journaal van 29 mei kun je tussen minuut 42 en 46:35 horen wat ze daar zag, hoe de kinderen het ervaarden en spraken ze ook met het onderzoeksteam van Drinkable Rivers. Luister hier!

Vakblad H2O schreef ook een artikel over het onderzoek van Alle Scholen Verzamelen! 2021. Lees het artikel hier

Samenwerking drinkable rivers

De Alle Scholen Verzamelen! editie van 2020 en 2021 was in samenwerking met de onderzoekers van stichting Drinkable Rivers. Stichting Drinkable Rivers werkt aan een wereld met drinkbare rivieren. Een gezonde rivier is het resultaat van een gezonde leefomgeving. De kwaliteit van het water in Nederland is op veel plaatsen onvoldoende, iets waar Drinkable Rivers verandering in wil brengen. Samen met lokale bewoners en scholen monitoren zij stromend, zoet oppervlaktewater. Op deze manier kunnen we zien hoe het gaat met de gezondheid van ons water. Door zelf onderzoek te doen, krijgen bewoners lokaal inzicht in de gezondheid van het water en zien ze wat het belang is van een goede waterkwaliteit.

Elke leerling verzamelt en analyseert samen met het Drinkable Rivers team waardevolle data over de kwaliteit van zoete wateren in Nederland. Het team van Drinkable Rivers bestaat uit initiatiefneemster Li An Phoa (rechtsboven), wetenschapper Renata van der Weijden van University College Roosevelt (linksonder), Marit Bogert (rechtsonder) en Jan Geleijnse (middenonder) van het Technische Universiteit Delft WaterLab, en Sandra de Vries van PULSAQUA, gastonderzoeker bij de TU Delft en adviseur van Drinkable Rivers (linksboven).

In de toekomst zal Alle Scholen Verzamelen zich elk jaar weer op een nieuw onderzoek focussen. Maar ondertussen zullen de wetenschapsknooppunten stichting Drinkable Rivers blijven helpen om scholen te betrekken bij hun onderzoek. 

Video Li An Phoa (oprichter van Drinkable Rivers)