Lesmateriaal en handleidingen editie 2020

Aangezien vanaf 11 mei scholen deels open gaan, willen we de scholen die meedoen een optie geven voor leerlingen die naar school gaan, als ook voor leerlingen die thuis moeten blijven. Editie 2020 van AlleScholenVerzamelen! bestaat daarom uit twee verschillende pakketten. Het ASV-Klas pakket om als leraar de metingen gezamenlijk met de leerlingen uit te voeren, en het ASV-Thuis pakket om als leerling rondom het huis de meting uit te voeren met ouder, broer, zus of vriendje. Beide pakketten bevatten het volgende:

  • een introductie filmpje en Q+A webinar waarin de leerlingen zullen leren over de kwaliteit van water, over rivieren, en over drinkbare rivieren als een concept voor een gezonde leefomgeving;
  • Twee verschillende handleidingen: de leerlingen doen de observaties en tellingen bij een stromend water in de buurt;
  • Een online formulier, waar ze de gevonden resultaten kunnen doorgeven;
  • En als optie een werkblad waar leerlingen zelf een kleine analyse kunnen loslaten op hun resultaten.

Vind HIER het benodigde materiaal.

Schema 15 mei

9: 00 uur  
Jullie kijken, in de klas of thuis, het introductiefilmpje.

9:10 uur  
Jullie nemen de handleiding erbij, geprint en al, en nemen deze even rustig door.

9:30 uur  
Vanuit Alle Scholen Verzamelen hebben wij een webinar georganiseerd (een online les), waar onderzoeker Li An en anderen van de organisatie jullie eerste vragen kunnen beantwoorden. Deze webinar is via Zoom. Klik hier om mee te doen.

10: 00 uur  
Start met het volgen van de handleiding.
Die leidt jullie door het proces van observaties en tellingen bij een stromend water in de buurt.

De rest van de dag
Wanneer jullie daarmee klaar zijn, hebben jullie misschien de data al direct op de mobiele telefoon ingevuld, of kunnen jullie dat doen wanneer je terug bent in huis of in de klas. Gebruik voor het doorgeven van de data, deze link. Let op! Deze link werkt alleen als je al de gratis Survey123-App hebt gedownload.

Wanneer jullie je meting hebben doorgegeven, verschijnen de metingen op de volgende kaart. Jullie meetpunten zijn GEEL. De metingen in blauw zijn van 2018, en in groen van 2019.

Ook is er de mogelijkheid om wat beter te kijken naar de resultaten die jullie vinden, en zelf al te onderzoeken wat de kwaliteit van het water is met behulp van onze beslisboom.

Vragen en antwoorden

Natuurlijk kunnen jullie via de mail (info@allescholenverzamelen.nl) ons altijd vragen stellen. Zoals hierboven al uitgelegd is, wordt er op 15 mei om half 10 een Webinar georganiseerd om life vragen te kunnen stellen.

Kijk ook eens op onze Veelgestelde Vragen pagina. Daarnaast kunnen er gedurende de dag vragen worden gesteld via de Twitter handle @WetenschapKP of via de Facebookgroep van AlleScholenVerzamelen! Nog geen lid van de groep? Meld je dan snel aan! 

Na 15 mei

Een onderdeel van het onderzoek is om te achterhalen hoe dit project werd ervaren, en om verbeteringen aan te brengen. Wij willen jullie daarom achteraf ook een enquête toesturen met een aantal vragen hierover. We hopen dat jullie hier aan mee zullen doen en het ook delen met jullie leerlingen.

Daarnaast zullen wij natuurlijk na 15 mei met de data aan de slag gaan. Zodra wij de eerste resultaten binnen hebben, zullen we jullie hiervan nog voor de zomervakantie van op de hoogte te brengen.