Meer info over editie 2020

Lees hier meer over onderzoekers, lesmateriaal, media aandacht, en nog veel meer. In de komende weken verschijnt hier ook gedetailleerde informatie over het programma voor 15 mei en wat u en uw leerlingen exact kunnen verwachten. Alle Scholen Verzamelen of het Drinkable Rivers initiatief in de media verschijnt, dan zetten we dat hier uiteen.

Wij denken natuurlijk ook na over het faciliteren van een gemakkelijke begeleiding vanuit u als leraar voor de leerlingen. Daarom zullen wij een  (niet verplichte) online webinar/introductie houden waar jullie leerlingen aan het begin van de dag aan mee kunnen doen. Ook zijn er straks een aantal instructie filmpjes voor de leerlingen beschikbaar die uitleggen hoe de metingen gedaan moeten worden.

Voor de meeste vragen kunt wellicht alvast kijken op onze FAQ pagina, of kunt u ons natuurlijk altijd een email sturen: info@allescholenverzamelen.nl

Om een tipje van de sluier op te lichten over welke observaties en tellingen gedaan zullen worden geven we hier alvast een klein lijstje. Uw leerlingen zullen onder andere:

  • De omgeving bestuderen. Wat is er te vinden. Hoe gebruiken wij de omgeving rond de rivier/beek/sloot?
  • De stroomsnelheid bepalen. Hoe snel stroomt het water?
  • De helderheid bepalen. Welke kleur en geur heeft het water?
  • De menselijke beinvloeding bepalen. Op welke manier beinvloeden mensen de stroming en kwaliteit van het water?
  • De bedekkingsgraad van planten bepalen. Hoeveel bedekking van planten zijn er in, op, en naast het water?
  • De hoeveelheid en soorten libellen tellen. Welke libellen zie jij op en rond het water vliegen?
De ecologische metingen zullen zich hoofdzakelijk focussen rond het vinden van libellen. Libellen zijn afhankelijk van een goede waterkwaliteit, en zijn daarom een belangrijke indicator. Dit doet Drinkable Rivers samen met de Vlinderstichting. Op de foto zie je een Azuurwaterjuffer (foto van Tim Termaat).