Lesmateriaal voor scholen

een verzameling van het online aanbod van alle wetenschapsknooppunten van Nederland.

Op deze pagina kunt u de KNAW toolkit downloaden en al het online aanbod van de wetenschapsknooppunten vinden. 

TOOL

De webapp TOOL is ontwikkeld voor leerlingen uit groep 5 t/m 8, en werkt volgens het 7-stappenmodel van onderzoekend en ontwerpend leren.
[Wetenschapsknooppunt Wageningen]

Lespakketten en Inspiratiekaarten

Wetenschapsknooppunt Wageningen University heeft samen met wetenschappers van Wageningen University & Research, leerkrachten en studenten en medewerkers van de pabo van de Christelijke Hogeschool Ede lespakketten en inspiratiekaarten ontwikkeld.
[Wetenschapsknooppunt Wageningen]

Chef!

Chef! is het gratis online lesportaal met alle lessen en activiteiten van Smaaklessen en EU-Schoolfruit. In Chef! kan je flexibel en op maat aan de slag met voedseleducatie op school. De interactieve lessen worden via het digibord gegeven.
[Wetenschapsknooppunt Wageningen]

Stream the Professor

Livestreams op YouTube met een professor van de Universiteit Utrecht. In de video’s beantwoorden professoren vragen van kinderen over onder andere onderzoek en de universiteit.
[Wetenschapsknooppunt Utrecht]

Debuut

In de video’s van Debuut beantwoorden onderzoekers en studenten van de Universiteit Utrecht vragen van kinderen. Bijvoorbeeld over de geschiedenis van Utrecht, mode, diergedrag en klimaatverandering.
[Wetenschapsknooppunt Utrecht]

Proeven aan studeren

Bij 'Proeven aan Studeren' vertelt een student kort over zijn of haar studie in een video. Daarnaast krijgen kinderen een tip om thuis of in de tuin zélf aan de slag te gaan met een onderzoekje.
[Wetenschapsknooppunt Utrecht]

Lesmateriaal

Lesbrieven, publicaties, lesideeën en nieuwsbrieven die  Wetenschapsknooppunt Utrecht ontwikkelde over onderzoekend leren in het basisonderwijs.
[Wetenschapsknooppunt Utrecht]

Digitale gastles

Digitale gastlessen laten leerlingen kennismaken met wetenschap aan de hand van een video van 10 minuten aangevuld met activerende (groeps)opdrachten.
[Wetenschapsknooppunt Leiden]

Lespakketten en werkboeken

Aan de hand van het lesmateriaal van het Wetenschapsknooppunt Leiden leren de kinderen over wetenschap en onderzoek doen.
[Wetenschapsknooppunt Leiden]

Verwonderwereld

Ga op digitale expeditie en ontdek de GaGoedwereld, de Dinowereld en de Bijenwereld! Aangeboden door de partners van het Leidse Verwonderpaspoort.
[Wetenschapsknooppunt Leiden]

Erfgoed gezocht Junior

Speur mee en ontdek resten uit de prehistorie! In Nederland zijn duizenden prehistorische grafheuvels en akkers. De meeste zijn nog door niemand ontdekt. Nog niet... Speur je mee met je computer? Misschien ontdek jij wel als eerste zo'n grafheuvel of akker.
PS Belangrijk om te weten: het is géén spelletje, het gaat om écht speurwerk.
[Wetenschapsknooppunt Leiden]

Gymspel @home

Hoe kun je blijven bewegen als je thuis zit? Kun jij een gymspel bedenken dat je thuis kunt spelen? Ga aan de slag met dit ontwerpproject van TU Delft om thuis zelf in te zetten en verras de gymleraar!
[Wetenschapsknooppunt Delft]

Scratch: programmeren voor kinderen

Programmeren is steeds belangrijker in onze wereld. En jong geleerd is oud gedaan. Deze MOOC van TU Delft bevat filmpjes en opdrachten waarmee kinderen zelf kunnen leren programmeren.
[Wetenschapsknooppunt Delft]

Oefen je nieuwsgierige houding!

Oefen jezelf, om net als de studenten en wetenschappers op de universiteit, nieuwsgierig te zijn naar de wereld om je heen! Neem een nieuwsgierige houding aan, dat wil zeggen: vanaf nu kijk je naar alles alsof je het voor het eerst ziet. Stel overal nieuwsgierige vragen over. Deze nieuwsgierige vragen kunnen een begin zijn van een onderzoek.
[Wetenschapsknooppunt Rotterdam]

E-tivity Geneeskunde

Maak kennis met Sterre. Sterre neemt je mee in de stappen van een goed, wetenschappelijk onderzoek aan de hand van aansprekende en vakinhoudelijke kennis over Geneeskunde.
[Wetenschapsknooppunt Rotterdam]

Kinderuniversiteit

Bekijk eerdere edities van de kinderuniversiteit van Tilburg University.
[Wetenschapsknooppunt Tilburg]

Junior Kennisbank

Via Junior Kennisbank kunnen kinderen, ouders en docenten kennismaken met diverse wetenschappelijke thema’s door online lesprogramma's te volgen.
[Wetenschapsknooppunt Tilburg]

Students-4-Students

Tilburg University vindt dat alle (toekomstige) studenten, ongeacht hun achtergrond, zich thuis moeten voelen op onze universiteit. Daarom doen we mee aan het landelijke programma Students-4-Students (S4S) van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Het doel is om diversiteit en gelijke kansen in het hoger onderwijs te stimuleren. Studenten van Tilburg University zetten zich hiervoor in met diverse projecten, gericht op primair- en voortgezet onderwijs. We werken samen met o.a. IMC Weekendschool en Stichting MOVE.
[Wetenschapsknooppunt Tilburg]

Thuiseducatie

Voor ouders die thuisonderwijs geven hebben we deze speciale pagina aangemaakt, zodat zij en hun kinderen met wetenschapseducatie aan de slag kunnen gaan. Op deze pagina vind je een overzicht van activiteiten uit onze boekenreeks ‘Wetenschappelijke doorbraken de klas in!’, die niet alleen in de klas, maar ook thuis uit te voeren zijn door een ouder met één of meerdere kinderen. Soms is er een kleine aanpassing nodig, de activiteiten zijn tenslotte ontwikkeld voor hele schoolklassen (de doelgroep is groep 5 t/m groep 8). In dat geval staat de aanpassing erbij vermeld.
[Wetenschapsknooppunt Nijmegen]

Wetenschap de klas in!

Heb jij interesse om echte wetenschap de klas in te brengen, en aan de slag te gaan met een thema als ‘Magneten’, ‘Sport’, ‘Taal der zintuigen’ of ‘Kleding’? Op deze website vind je alle projecten die het Wetenschapsknooppunt Radboud Universiteit samen met wetenschappers en het basisonderwijs heeft ontwikkeld. De inmiddels ruim 30 projecten zijn geordend per thema: het lichaam, gedrag, taal, kunst, cultuur en geschiedenis en natuur & technologie. Je kunt alle materialen, achtergrondinformatie, activiteiten en lezingen voor leraren en leerlingen direct online inzien. Alle activiteiten dagen leerlingen uit tot verder onderzoek. Met een kleine voorbereiding kun je het project de volgende dag uitvoeren in de klas! 
[Wetenschapsknooppunt Nijmegen]

Junior MOOC PO bovenbouw

Wat is wetenschap, en wat doet een wetenschapper nu eigenlijk? In een interactieve online lessenseries over duurzaamheid, komt elke week een andere wetenschapper aan het woord die je meeneemt in zijn of haar onderzoek. Je krijgt een kijkje achter de schermen en ontdekt welke stappen een wetenschapper allemaal zet om een antwoord te krijgen op zijn of haar prangende onderzoeksvraag.
[Wetenschapsknooppunt Groningen]

Lespakketten

De Scholierenacademie biedt in samenwerking met verschillende wetenschappers lespakketten aan. Deze lespakketten zijn de ideale manier om actuele voorbeelden van het onderzoek van RUG-wetenschappers te behandelen in de klas. Ieder pakket heeft een eigen doelgroep, dus voor ieder wat wils!
[Wetenschapsknooppunt Groningen]

Natuurkundekermis online

Een vlogachtige presentatie van spannende experimenten. Hiernaast zijn er ook quizvragen die gesteld worden in de chat!
[Wetenschapsknooppunt Amsterdam]

Aanknopingspunten

Met deze Aanknopingspunten kun je weer zelf ideeën krijgen en aan de slag gaan op het gebied van wetenschap en techniek. Wetenschapsknooppunt Amsterdam geeft een overzicht van onder andere gratis lesmateriaal, websites en workshops.
[Wetenschapsknooppunt Amsterdam]

Magazines

Ben jij benieuwd naar hoe een lichtstraal nu eigenlijk werkt, of wil je graag meer leren over energie? Je kan er alles over lezen in onze twee magazine: Zakboekie en Xperimenta. Veel lees plezier!

[Wetenschapsknooppunt Enschede]

Kennisclip over Eenzaamheid

Wist jij dat eenzaamheid een steeds groter probleem is, ook onder jongeren? In 'de Week van Eenzaamheid' wordt er een kindercollege georganiseerd over dit thema. Hier vind de kennisclip van Gerine Lodder over Eenzaamheid. 
[Wetenschapsknooppunt Tilburg]

Grote Wetenschapsdag

Met de Grote Wetenschapsdag inspireert het Wetenschapsknooppunt van de Universiteit basisschoolleerkrachten om wetenschap in de klas te brengen via onderzoekend leren. Ieder jaar komt er een ander wetenschappelijk thema aan bod, die leerkrachten gemakkelijk in de klas kan behandelen via onderzoekend lesmateriaal.
[Wetenschapsknooppunt Utrecht]

Lesmodule superdiversiteit

Wetenschappers van Tilburg University hebben een lesmodule superdiversiteit ontwikkeld. Onderwerpen die o.a. aan bod komen zijn: Hoe is diversiteit ontstaan? Waarom spreken sommige kinderen meer dan één taal/dialect? Wat zegt de taal die iemand spreekt over de spreker? Hoe ga je om met diversiteit in de klas?

De lesmodule bestaat uit 5 lessen. Elke les begint met een kennisclip van een wetenschapper. Daarna kunnen de kinderen aan de slag met diverse opdrachten.
[Wetenschapsknooppunt Tilburg]