Tilburg

WETENSCHAPSKNOOPPUNT ZUID – TILBURG UNIVERSITY

Het Wetenschapsknooppunt Zuid is een samenwerkingsverband van Tilburg University, Universiteit Maastricht en TU Eindhoven. De Zuiderlijke universiteiten werken hierin samen om kinderen en jongeren de kans te bieden te ontdekken, onderzoeken en ontwerpen en laat hen in aanraking komen met wetenschap in de breedste zin van het woord.

Het wetenschapsknooppunt in Tilburg, organiseert vanuit Tilburg University activiteiten onder de noemer Tilburg University Junior. De activiteiten die lokaal georganiseerd worden, zijn onder andere:

De Kinderuniversiteit

Zes keer per jaar organiseert TiU Junior de kinderuniversiteit, tijdens de kinderuniversiteit krijgen de kinderen uit groep 6,7,8 van de basisschool les van een echte professor in toga. De lezingen worden op woensdagmiddag georganiseerd in de aula van de universiteit.

Junior Science Café

In samenwerking met (leerlingen uit) het voortgezet onderwijs organiseert TiU Junior avonden op verschillende VO’s voor basisschoolleerlingen uit de bovenbouw. De avond bestaat uit een feestelijk ontvangst met schoolband, optreden van leerlingen, expositie etc. Daarna vertelt een wetenschapper op een interactieve wijze over zijn/haar werk waarbij de kinderen vaak zelf ook nog aan de slag gaan.

Junior Science Café XL

Als afsluiter van het schooljaar organiseert TiU Junior het Junior Science Café XL. Afgelopen jaren hebben André Kuipers, Anne Schulp en Paul van Loon deze familie-voorstellingen vorm gegeven rondom een wetenschappelijk actueel thema.

Junior Night University

Tijdens Night University organiseert TiU Junior een voorprogramma voor leerlingen uit het PO. Tijdens de avond zelf is er een juniorroute van programma’s die toegankelijk zijn voor schoollieren uit het VO.

Wetenschap in de klas

Hieronder vallen eigenlijk alle activiteiten die te maken hebben met het faciliteren van meer wetenschap in de klas. Zoals projecten rondom onderzoekend, ontwerpend en ondernemend leren. Deze projecten richten zich op bovenbouw PO en onderbouw VO. Tevens vallen onder deze noemer de projecten rondom docentprofessionalisering zoals de jaarlijkse studiedag voor leerkrachten.

De Juniorkennisbank.nl

Op deze website kunnen kinderen onze activiteitenagenda vinden en van alles leren over wetenschap.

 

Voor informatie kunt u contact opnemen met programmamanager Saskia Immens:

Wetenschapsknooppunt/ Tilburg University Junior

Postbus 90153

5000 LE Tilburg

telefoon: (013) 466 23 07

e-mail: wetenschapsknooppunt@tilburguniversity.edu

website: www.tilburguniversity.edu/wetenschapsknooppunt