Alle Scholen Verzamelen

Alle Scholen Verzamelen!

Tijdens Alle Scholen Verzamelen zijn groep 7 en 8 echte onderzoekers! Samen met andere basisschoolleerlingen door heel Nederland verzamelen leerlingen data, die gebruikt worden bij een groot onderzoek. Dit jaar gaan we aan de slag met het onderwerp waterkwaliteit samen met stichting Drinkable Rivers.

Editie 2021: Citizen Science over waterkwaliteit op 28 mei 2021

Door heel Nederland gaan kinderen uit groep 7 en 8 op vrijdag 28 mei 2021 rivieren, kanalen, beekjes en sloten onderzoeken. Op deze manier kunnen we zien hoe het gaat met de gezondheid van ons water. Een gezonde rivier is namelijk het resultaat van een gezonde leefomgeving. Hoe beter het met onze rivieren gaat, hoe beter het met de natuur en omwonenden rond de rivier gaat. Samen zetten we ons in voor gezonde rivieren! Helpt jouw klas mee met dit onderzoek?

Doe je mee, dan ontvang je als schoolklas:

  • Een interactief webinar van wetenschapper Li An Phoa, oprichter van Stichting Drinkable Rivers, voor de leerkracht en voor de leerlingen.
  • Een onderzoekskit voor de leerlingen met meetinstrumenten voor ecologische en chemische metingen die gedaan kunnen worden bij een rivier, beekje of sloot in de buurt van de school.
  • Lesboekjes voor de leerlingen.
  • Lesinstructie voor de leerkracht.

AANMELDEN

De inschrijvingen zijn gesloten. Meer weten over de dag zelf? Ga naar de praktische informatie.

Vanaf 2020 is Wetenschap & Techniek een verplicht onderdeel in het curriculum van school. Door mee te doen aan Alle Scholen Verzamelen maken de leerlingen (verder) kennis met onderzoekend leren en gaan ze zelf met de onderzoekskit data verzamelen voor een echt bestaand onderzoek van stichting Drinkable Rivers! 

Meedoen 

Meedoen aan Alle Scholen Verzamelen! is geheel gratis. Wel vragen we de school om een aantal samples èn de onderzoekskit terug te sturen naar het lab en stichting Drinkable Rivers, zodat de wetenschappers deze kunnen analyseren en hergebruiken. De verzendkosten hiervan zijn voor de school.

Global Goals

Alle Scholen Verzamelen 2021 sluit aan bij de doelen voor duurzame ontwikkeling van de VN. Binnen deze Global Goals for Sustainable Development zijn 17 thema’s geformuleerd, waarin doelen zijn vastgesteld voor een duurzamer leven. Editie 2021 van Alle Scholen Verzamelen sluit aan bij doel 3 Goede gezondheid en welzijn, 4 Kwaliteitsonderwijs, 6 Schoon water en sanitair, 13 Klimaatactie en 14 Leven in water.