Alle Scholen Verzamelen

WORD VOOR ÉÉN DAG EEN ECHTE ONDERZOEKER!

Alle Scholen Verzamelen (ASV) is een bijzonder project, georganiseerd door alle Wetenschapsknooppunten in heel Nederland. Het is een citizen science onderzoek, speciaal gericht op kinderen. Dit betekent dat onderzoekers van de universiteit de hulp inschakelen van kinderen uit het hele land, om samen een onderzoeksvraag op te lossen. Leerlingen in groep 5 t/m 8 uit heel Nederland gaan gezamenlijk op één dag data verzamelen voor een echt wetenschappelijk onderzoek.  

Voor het slagen van dit project is het belangrijk dat er zoveel mogelijk kinderen meedoen. Want hoe meer kinderen uit het hele land data verzamelen, hoe beter de verzamelde data representatief is voor heel Nederland. Met de resultaten die de kinderen verzamelen dragen ze dus een onmisbaar stukje bij aan een wetenschappelijk onderzoek. En al die leerlingen worden dan voor even een echte onderzoeker!

Heb je interesse en wil jij volgend jaar ook mee doen en bijdragen aan een echt wetenschappelijk onderzoek? Wat leuk! Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief, dan ontvang je te zijner tijd meer informatie over het volgende programma en over de resultaten van het laatste onderzoek.

Schrijf je in voor de Alle Scholen Verzamelen nieuwsbrief
Inschrijven

Eerdere edities

Het thema van 2023 was Pluis het Uit! 7 november hebben er weer bijna tweeduizend kinderen uit groep 5, 6, 7, en 8, meegedaan aan een groot wetenschappelijk onderzoek, dit keer over micro-vezels en -plastic van de Universiteit van Amsterdam. Leerlingen verzamelden de pluisjes van hun trui, broek of T-shirt om vervolgens op te sturen naar het lab in Amsterdam voor analyse. Er is nog weinig bekend over het effect van microvezels en synthetische stoffen op het milieu. Wetenschappers hopen aan de hand van de monsters een beter inzicht te krijgen in wat voor materialen, was-, draag- en drooggewoontes het meest bijdragen aan het vervuilen van water.

De dag stond niet op zichzelf. In de aanloop naar ASV hadden veel klassen al geleerd over vezels, microplastics en de verschillende materialen waarvan kleding wordt gemaakt. Er waren meerdere emails met ‘opwarmers’ gedeeld om de leerlingen op een speelse manier kennis te laten maken met de lesstof. Zo was er een opdracht waarbij er boeken in elkaar werden geregen om te laten zien hoe vezels van stof in elkaar zitten. Een experiment met filterpaper en stiften liet de leerlingen zien hoe kleurstoffen werken en doormiddel van een bingo spel kwamen ze meer te weten over de natuurlijke of synthetische oorsprong van de verschillende kledingmaterialen. Op 7 november mochten de leerlingen aan de hand van een werkboekje pluisjes zoeken, meten en natekenen. De klassen hebben alle informatie ook in een online database gezet. Op deze kaart kunt u zien welke data er allemaal is verzameld, klik op Update om de datapunten per regio in te zien. De onderzoekers zijn momenteel hard bezig om de verschillende verzamelde pluisjes te analyseren en te determineren! 

Check ook de resultaten van de quiz waarbij de klassen het tegen elkaar op namen om te zien wat ze nu hadden geleerd. 

Pluis het Uit! Challenge