Alle Scholen Verzamelen

Schrijf je direct in!
Deel hier je gegevens

ASV 2023 

Het onderwerp voor #ASV2023 is bekend! We gaan #microplastics in je kleding samen uitpluizen. Doe mee met je klas en help om hier meer kennis over te vergaren. Op dinsdag 7 november 2023 organiseren we Alle Scholen Verzamelen: Pluis Het Uit! Deze dag doen honderden basisscholen door heel Nederland mee aan wetenschappelijk onderzoek. Dit jaar gaan we samen met wetenschappers van de Universiteit van Amsterdam onderzoek doen naar microplastic in onze kleding. Je kleding bestaat namelijk steeds vaker uit plastic. En tijdens het wassen kunnen hele kleine stukjes plastic van onze kleding losraken om uiteindelijk in het water terecht komen. Dit jaar willen we tijdens Alle Scholen Verzamelen (ASV) meer te weten komen over de hoeveelheid plastic die (per wasbeurt) los kan raken van je kleding, en of dit te maken heeft met het type kleding dat je draagt.

Waarom onderzoeken we microplastics?

We horen steeds vaker over microplastics in het nieuws. Overal ter wereld vinden wetenschappers superkleine stukjes plastic op plekken waar ze niet horen: in afgelegen berggebieden, in het ijs op Antarctica, in vissen en andere dieren die door mensen gegeten worden, en zelfs in het menselijk lichaam! We weten dus dat er op steeds meer plekken microplastics aangetroffen worden. Maar juist omdat microplastics nog een ‘nieuw’ onderwerp is, is er nog heel veel wat we niet weten. Wat we al wel weten, is dat 35% van alle microplastics die in het milieu terechtkomen, te wijten zijn aan het wassen van synthetische kleding. Een enkele wasbeurt met polyesterkleding kan wel 700.000 microplastic vezels afgeven, die vervolgens in het water en ook de voedselketen kunnen belanden. 

Wat ga je als school doen?

Dit onderzoek gaat daarom specifiek over microplastics in onze kleding. Tijdens ASV2023 ga je als school kijken naar de hoeveelheden plastic die los kunnen komen van verschillende stukken kleding. Door met een kledingroller over je kleding te gaan, kun je al een indicatie krijgen van hoeveel plastic je shirt, jas, of ander kledingstuk loslaat.

Op deze dag kan iedere leerling zijn of haar eigen kleding uitpluizen. Alle scholen kunnen hun resultaten doorsturen, waarna de onderzoekers met alle gegevens aan de slag gaan. De onderzoekers zelf zullen op de dag van ASV ook uitleg geven aan alle klassen die meedoen, waarin zij iets meer vertellen over microplastics en het onderzoek!

Meer informatie over wat je gaat doen vind je hier

Inschrijven

Ben je enthousiast geworden? Laat dan hier je gegevens achter, zodat we je op de hoogte kunnen houden van het project. Je ontvangt dan ook een bericht zodra de ‘officiële’ inschrijving begint!

Schrijf je hier in en blijf op de hoogte!
Deel hier je gegevens

Verder lezen/kijken?

-          Kurzgesagt video

-          Plastic soup foundation

-          Washington post

-          RIVM

Wat is alle Scholen Verzamelen?

Alle Scholen Verzamelen is een bijzonder project, georganiseerd door alle Wetenschapsknooppunten door heel Nederland. Het is een citizen science onderzoek, speciaal gericht op kinderen. Dit betekent dat onderzoekers van de universiteit de hulp inschakelen van kinderen uit het hele land, om samen een onderzoeksvraag op te lossen. Leerlingen in groep 5, 6, 7 & 8 uit heel Nederland gaan gezamenlijk op één dag data verzamelen voor een echt wetenschappelijk onderzoek.  

Voor het slagen van dit project is het belangrijk dat er zoveel mogelijk kinderen meedoen. Want hoe meer kinderen uit het hele land data verzamelen, hoe beter de verzamelde data representatief is voor heel Nederland. Met de resultaten die de kinderen verzamelen dragen ze dus een onmisbaar stukje bij aan een wetenschappelijk onderzoek. En al die leerlingen worden dan voor even een echte onderzoeker!

Eerdere edities

Het thema voor Alle Scholen Verzamelen editie 2022 was “Wij vinden!”. Leerlingen vergelijken wat zij belangrijk vinden met wat volwassenen die invloed hebben op hun sociale omgeving belangrijk vinden en hoe ze hier naar handelen. Hebben kinderen hele andere ideeën bij wat er nodig is in hun sociale omgeving om zich goed te voelen? Kunnen zij door hun stem en die van volwassenen te vergelijken dichter tot elkaar komen en elkaar beter begrijpen? Dit gingen de leerlingen, onder leiding van wetenschappers dr. Yara Toenders en dr. Karlijn Hermans van de Erasmus Universiteit Rotterdam, met zijn allen onderzoeken!

Bekijk hier meer informatie over onze vorige edities. 

sfeerimpressie eerdere edities