Veelgestelde Vragen

Over de aanmelding
 • Waarom is het leuk om mee te doen met Alle Scholen Verzamelen?

Door mee te doen met Alle Scholen Verzamelen leer je samen met je leerlingen wat wetenschap is en help je een wetenschapper met echt onderzoek. Jullie voeren het onderzoek van de wetenschapper in het klein uit in de klas, volgens wetenschappelijke methoden. Je leerlingen leren hoe je een verwachting moet formuleren en hoe je die moet testen, en bovendien sluit Alle Scholen Verzamelen editie 2019 aan op de kerndoelen van natuur & techniek 40 t/m 46.

 • Mag mijn groep meedoen met Alle Scholen Verzamelen?

Elke basisschool in Nederland mag hun groepen 6/7/8 aanmelden voor Alle Scholen Verzamelen.

 • Kunnen er ook jongere groepen meedoen met Alle Scholen Verzamelen?

Nee, voor het onderzoek van de onderzoekers is het van belang dat de tekeningen worden gemaakt door leerlingen die in de bovenbouw zitten. Jongere groepen kunnen dus helaas niet meedoen met Alle Scholen Verzamelen.

 • Kan ik meerdere klassen aanmelden voor Alle Scholen Verzamelen?

Ja, per school mag je zo veel groepen 6/7/8 aanmelden als je wilt.

 • Is Alle Scholen Verzamelen speciaal voor mijn plusklas bedoeld?

Nee, Alle Scholen Verzamelen is juist niet alleen bedoeld voor talentklassen! We willen graag dat er zo veel mogelijk klassen meedoen. Alle groepen 6/7/8 zijn daarom van harte welkom om mee te doen!

 • Kan ik ook meedoen zonder me aan te melden?

Nee, je moet je aanmelden om mee te kunnen doen met het onderzoek. Alleen klassen die zijn aangemeld krijgen de rasters en de retourenvelop opgestuurd. Zonder die rasters kunnen je leerlingen hun tekeningen niet onderzoeken en kunnen ze geen resultaten doorsturen aan de onderzoekers. Meld je daarom vooral aan! Aanmelden kan hier [link naar inschrijfformulier].

 • Tot wanneer kan ik me aan- en afmelden?

Tot 20 mei kan je je klas aan- en ook afmelden. Na die datum is de inschrijving gesloten, en gaan we er ook van uit dat alle scholen die zich hebben ingeschreven meedoen.  De onderzoekers hebben een minimum aantal klassen nodig die meedoen. Ook moeten ze voor hun onderzoek een gelijke spreiding van klassen over het hele land hebben. Ze hebben daarom liever niet dat een klas zich op het laatste moment terugtrekt.

Over het onderzoek
 • Wat is citizen science?

De wetenschapsknooppunten van de universiteiten van Nederland organiseren dit jaar voor het eerst een ‘citizen science-project’ voor basisschoolleerlingen. Dit project moet vanaf nu elk jaar plaatsvinden. Citizen science is bijzonder, omdat hierbij iedereen kan meedoen met het uitvoeren van een onderzoek dat is opgezet door onderzoekers aan een universiteit. Vaak verzamelen burgers gegevens voor onderzoekers. Denk bijvoorbeeld aan vogeltellingen, insectentellingen, of het observeren van sterren. Op die manier kunnen de onderzoekers voor hun onderzoek een veel groter gebied bestuderen, of hebben ze beschikking over veel meer data dan ze hadden gehad als ze hun gegevens alleen hadden verzameld.  Zo werken wetenschap en de samenleving samen om onderzoek naar een hoger niveau te tillen.

 • Welke spullen hebben we nodig?

Voor dit onderzoek moeten leerlingen een tekening maken van hun favoriete buitenspeelplek. Met behulp van een raster kunnen ze analyseren wat zich allemaal op hun favoriete buitenspeelplek bevindt. De tekening moet worden gemaakt op een speciaal tekenvel, en voor de analyse heb je het speciale raster nodig. Als je die materialen niet gebruikt, kunnen er fouten in het onderzoek sluipen, doordat de tekeningen van de leerlingen niet genoeg op elkaar lijken. Ze zijn bijvoorbeeld niet allemaal even groot. Je hebt het raster nodig om een rekensom te maken. Als je het raster niet gebruikt, klopt de berekening misschien niet. Om de resultaten dus wetenschappelijk kloppend te laten zijn, moet je gebruik maken van de materialen die je opgestuurd krijgt.

 • Kan ik het onderzoek ook op een andere dan 12 juni uitvoeren?

Liever niet. Het is voor het onderzoek belangrijk dat de tekeningen van de leerlingen vergelijkbaar zijn. Om ze vergelijkbaar te laten zijn, moeten ze eigenlijk zo veel mogelijk op hetzelfde moment worden gemaakt. Daarom hebben we daar een speciale dag voor gekozen. In overleg kan het onderzoek bij uitzondering op een andere dag gedaan worden. Neem daarvoor contact op het met de wetenschapsknooppunten via info@allescholenverzamelen.nl. 

 • Wanneer krijgen we onze resultaten te zien?

De leerlingen voeren op 12 juni het onderzoek uit. Op die dag sturen ze ook via deze website hun bevindingen door naar de onderzoekers. Ze krijgen gelijk dezelfde dag de resultaten van hun klas teruggestuurd. Zo kunnen ze op dezelfde dag nog hun stelling aannemen of verwerpen. Op 21 juni sturen de onderzoekers de landelijke resultaten door.

Overig
 • Zijn er kosten verbonden aan Alle Scholen Verzamelen?

Deelname aan Alle Scholen Verzamelen is helemaal gratis!

 • Hoe kan ik vaker zo makkelijk iets met wetenschap in de klas doen?

De wetenschapsknooppunten hebben meer van dit soort activiteiten ontwikkeld, voor leerlingen van alle leeftijden! Hieronder vind je een overzicht van alle wetenschapsknooppunten. Als je op een wetenschapsknooppunt klikt kom je terecht op hun activiteitenoverzicht. Kijk vooral of een van de wetenschapsknooppunten iets organiseert waar je bij aan wilt sluiten. Of neem contact met ons op als je interesse hebt in deelname bij een andere activiteit!

Staat jouw vraag er niet bij? Neem dan vooral contact met ons op!