Veelgestelde Vragen

Over de aanmelding
 • Waarom is het leuk om mee te doen met Alle Scholen Verzamelen?

Door mee te doen met Alle Scholen Verzamelen leer je samen met je leerlingen wat wetenschap is en help je een wetenschapper met echt onderzoek. Jullie voeren het onderzoek van de wetenschapper in het klein buiten uit, volgens wetenschappelijke methoden. Je leerlingen leren hoe je een verwachting moet formuleren en hoe je die moet testen, en bovendien sluit Alle Scholen Verzamelen editie 2020 aan op de kerndoelen van natuur & techniek 40 t/m 46.

 • Mag mijn groep meedoen met Alle Scholen Verzamelen?

Elke basisschool in Nederland mag hun groepen 6/7/8 aanmelden voor Alle Scholen Verzamelen.

 • Kunnen er ook jongere groepen meedoen met Alle Scholen Verzamelen?

Nee, voor het onderzoek is het van belang dat de leerlingen enige mate van zelfstandigheid hebben. Jongere groepen kunnen dus helaas niet meedoen met Alle Scholen Verzamelen.

 • Kan ik meerdere klassen aanmelden voor Alle Scholen Verzamelen?

Ja, per school mag je zo veel groepen 6/7/8 aanmelden als je wilt.

 • Is Alle Scholen Verzamelen speciaal voor mijn plusklas bedoeld?

Nee, Alle Scholen Verzamelen is juist niet alleen bedoeld voor talentklassen! We willen graag dat er zo veel mogelijk klassen meedoen. Alle groepen 6/7/8 zijn daarom van harte welkom om mee te doen!

 • Kan ik ook meedoen zonder me aan te melden?

Nee, je moet je aanmelden om mee te kunnen doen met het onderzoek. Alleen klassen die zijn aangemeld krijgen de materialen opgestuurd. Zonder die materialen kunnen je leerlingen hun metingen niet doen en kunnen ze geen resultaten doorsturen aan de onderzoekers. Meld je daarom vooral aan! 

 • Tot wanneer kan ik me aan- en afmelden?

Vanaf 1 maart tot 2 april kan je je klas aan- en ook afmelden. Na die datum is de inschrijving gesloten, en gaan we er ook van uit dat alle scholen die zich hebben ingeschreven meedoen.  De onderzoekers moeten de meetpakketten voortijdig naar jullie opsturen. Ze hebben daarom liever niet dat een klas zich op het laatste moment terugtrekt.

Over het onderzoek
 • Wat is citizen science?

De wetenschapsknooppunten van de universiteiten van Nederland organiseren dit jaar voor het eerst een ‘citizen science-project’ voor basisschoolleerlingen. Dit project moet vanaf nu elk jaar plaatsvinden. Citizen science is bijzonder, omdat hierbij iedereen kan meedoen met het uitvoeren van een onderzoek dat is opgezet door onderzoekers aan een universiteit. Vaak verzamelen burgers gegevens voor onderzoekers. Denk bijvoorbeeld aan vogeltellingen, insectentellingen, of het observeren van sterren. Op die manier kunnen de onderzoekers voor hun onderzoek een veel groter gebied bestuderen, of hebben ze beschikking over veel meer data dan ze hadden gehad als ze hun gegevens alleen hadden verzameld.  Zo werken wetenschap en de samenleving samen om onderzoek naar een hoger niveau te tillen.

 • Welke spullen hebben we nodig?

Dit zullen we tzt bekend maken.

 • Kan ik het onderzoek ook op een andere dag dan 15 mei uitvoeren?

Liever niet. Het is voor het onderzoek belangrijk dat de metingen van de leerlingen vergelijkbaar zijn. Om ze vergelijkbaar te laten zijn, moeten ze eigenlijk zo veel mogelijk op hetzelfde moment worden genomen. Daarom hebben we daar een speciale dag voor gekozen. In overleg kan het onderzoek bij uitzondering op een andere dag gedaan worden. Neem daarvoor contact op het met de wetenschapsknooppunten via info@allescholenverzamelen.nl. 

 • Wanneer krijgen we onze resultaten te zien?

De leerlingen voeren op 15 mei het onderzoek uit. Op die dag sturen ze ook via deze website hun bevindingen door naar de onderzoekers. Gelijk dezelfde dag staan de resultaten van hun klas online op de datakaart van Drinkable Rivers. Op  zen laatst op 29 juni sturen de onderzoekers de landelijke resultaten terug naar de klas.

Overig
 • Zijn er kosten verbonden aan Alle Scholen Verzamelen?

Deelname aan Alle Scholen Verzamelen is helemaal gratis!

 • Hoe kan ik vaker zo makkelijk iets met wetenschap in de klas doen?

De wetenschapsknooppunten hebben meer van dit soort activiteiten ontwikkeld, voor leerlingen van alle leeftijden! Hieronder vind je een overzicht van alle wetenschapsknooppunten. Als je op een wetenschapsknooppunt klikt kom je terecht op hun activiteitenoverzicht. Kijk vooral of een van de wetenschapsknooppunten iets organiseert waar je bij aan wilt sluiten. Of neem contact met ons op als je interesse hebt in deelname bij een andere activiteit!

Staat jouw vraag er niet bij? Neem dan vooral contact met ons op!