Veelgestelde Vragen - FAQ

Over de aanmelding

  • Waarom is het leuk om mee te doen met Alle Scholen Verzamelen?

    Door mee te doen met Alle Scholen Verzamelen leer je samen met je leerlingen wat wetenschap is en help je een wetenschapper met echt onderzoek. Jullie voeren het onderzoek van de wetenschapper in het klein uit, volgens wetenschappelijke methoden. Je leerlingen leren hoe je een verwachting moet formuleren en hoe je die moet testen.

    Een aantal voordelen van meedoen aan ASV2024 zijn:

    • De activiteiten van ASV geven een impuls aan de onderzoekende houding van leerlingen, verbreden de kennis over onderzoek en het werk dat wetenschappers doen, en dat allemaal op een speelse en interactieve manier.
    • Leerlingen herkennen, waarderen en reflecteren over de rol van taal en meertaligheid in de maatschappij. Meedoen draagt zo ook bij aan de kerndoelen op gebied van taalbeschouwing. Zie op de achterkant van deze brief meer uitleg hierover.
    • De leerlingen gaan er samen op uit, een actieve dag waarin ze hun omgeving beter leren kennen.
  • Mag mijn groep meedoen met Alle Scholen Verzamelen?

    Elke basisschool in Nederland mag hun groepen 5, 6, 7 en/of 8 aanmelden voor Alle Scholen Verzamelen. Ook plusklassen zijn welkom.

    Heb je een speciale vraag omdat je niet zeker bent of jullie mee kunnen doen? Stuur dan een mail naar info@allescholenverzamelen.nl

  • Kan ik meerdere klassen aanmelden voor Alle Scholen Verzamelen?

    Ja, per school mag je zo veel groepen 5/6/7/8 aanmelden als je wilt.

  • Is Alle Scholen Verzamelen speciaal voor mijn plusklas bedoeld?

    Nee, Alle Scholen Verzamelen is juist niet alleen bedoeld voor talentklassen! We willen graag dat er zo veel mogelijk klassen meedoen. Alle groepen 5/6/7/8 zijn daarom van harte welkom om mee te doen!

  • Kan ik ook meedoen zonder me aan te melden?

    Nee, je moet je aanmelden om mee te kunnen doen met het onderzoek. Alleen klassen die zijn aangemeld krijgen de materialen opgestuurd. Zonder die materialen kunnen je leerlingen hun metingen niet doen en kunnen ze geen resultaten doorsturen aan de onderzoekers. Meld je daarom vooral aan!

Over het onderzoek 

  • Voorlopige planning
    • 17 oktober: Deadline inschrijvingen ASV2024
    • 18 oktober: Op deze dag zullen jullie al het materiaal & de instructies ontvangen
    • Week van 4 november op een nog te bepalen datum en tijd:
      • Webinar voor leerkrachten deelnemende scholen (opname zal ook gedeeld worden)
      • Brief delen met ouders voor toestemming data verzameling en (als jullie dit willen) media opnames
    • 12 november: Alle Scholen Verzamelen!

    Mochten jullie hier nog vragen over hebben, dan kunnen jullie altijd contact opnemen met ons team via info@allescholenverzamelen.nl.

  • Alle informatie op een rij
    • Dit jaar kunnen leerlingen uit groep 6, 7 en 8 meedoen. Plusklassen mogen natuurlijk ook.
    • Het is GRATIS om mee te doen. Wij zorgen voor alle benodigdheden.
    • Het kost ongeveer een halve dag tot een dag om de activiteiten uit te voeren.
    • Voorbereiding van de leraren kost maximaal 4 uur. Daarbij hoort het bestuderen van het voorbereide materiaal, extra begeleidende volwassenen zoeken voor tijdens de wandeling door de wijk, en het uitdelen van brieven voor de ouders over het onderzoek.
    • Wij bieden materiaal voor op de dag zelf in de vorm van een introductie video, presentatieslides die gebruikt kunnen worden om de leerlingen te begeleiden, een stap-voor-stap handleiding voor de leraar, een werkboekje voor de leerlingen, en een online chat om vragen te stellen.
    • Ook bieden we de mogelijkheid voor leraren om voor de ASV-dag met de onderzoekers in gesprek te gaan tijdens een online Webinar. Dit is niet verplicht, maar biedt leraren de mogelijkheid om meer grip te krijgen op de lesstof mochten ze dit prettig vinden.
  • Welke spullen hebben we nodig?

    De werkboekjes voor de leerlingen en de lesinstructie voor de leerkracht die wij jullie op 18 oktober zullen opsturen.

    Daarnaast moeten de foto's genomen worden met een telefoon, tablet of Ipad, en ingevoerd via een applicatie. De instructies hiervoor delen wij van te voren met jullie.

    En last but not least, er is begeleiding nodig voor de groepjes leerlingen die naar buiten gaan. Dus hulpouders en/of andere begeleiders. Als het kan 1 per groepje van ongeveer 3-5 leerlingen. Er zijn mogelijkheden om dit anders te doen, maar dit zou de voorkeur hebben en geeft jullie de meeste flexibiliteit. 

  • Kan ik het onderzoek ook in een andere week uitvoeren?

    Dat is niet de bedoeling. Het is voor het onderzoek belangrijk dat de metingen van de leerlingen vergelijkbaar zijn. Om ze vergelijkbaar te laten zijn, moeten ze eigenlijk zo veel mogelijk op hetzelfde moment worden genomen. Wellicht op een andere dag die week, als het echt niet anders kan. 

    12 november is echter de enige dag dat we op standby staan om hulp te kunnen geven, dat de onderzoekers op bezoek komen bij 1 van de scholen, en dat je mee kan doen met de challenge. 

  • Wanneer krijgen we onze resultaten te zien?

    De eerste resultaten kunnen jullie direct al inzien, via de website zullen jullie een kaart kunnen inzien met alle ingestuurde datapunten. Jullie kunnen dus ook meteen zien wat andere leerlingen en scholen in heel Nederland vinden. 

    2 weken na de Alle Scholen Verzamelen dag sturen we jullie ook een eindfilmpje op, om samen nog eens na te genieten en terug te kijken op de dag. 

    Daarna gaan de onderzoekers met de data aan de slag, zeer waarschijnlijk krijgt de docent ergens in april 2025 de resultaten van het onderzoek toegestuurd om te kunnen delen met de leerlingen. 

  • Aan welke kerndoelen draagt deelname aan ASV24 bij?

    Verschillende activiteiten die tijdens de ASV24 dag worden uitgevoerd dragen bij aan kerndoelen ter bevordering van taalbeschouwing en strategieën, met name aan kerndoelen 10 en 12.

    Op basis van de inleidende video’s en lesmaterialen die we voor docenten beschikbaar maken doen leerlingen kennis op over begrippen en onderliggende concepten die hun helpen om taal en taalgebruik te beschrijven. Ook reflecteren ze over de rol en functie van taal in bepaalde contexten, zoals bijvoorbeeld meertaligheid, standaardtaal, streektaal, dialect of formeel en informeel taalgebruik.

    Omdat zij deze begrippen leren toepassen op authentiek taalgebruik uit hun eigen omgeving worden deze abstracte concepten voor hen heel concreet gemaakt. De activiteiten en analyse-opdrachten die de leerlingen op de dag zelf uitvoeren helpen hen zo te reflecteren op doel, inhoud en structuur van taal die ze zullen vinden in de fysieke omgeving van hun school. Zij leren op die manier anders naar taal in hun eigen omgeving te kijken en leren hun eigen (meer-)talige repertoire waarderen. Op deze manier draagt deelname aan ons project ook bij aan de ontwikkeling van “taalbewustzijn” en een open houding tegenover “meertaligheid”, aspecten die in de nieuwe kerndoelen voor het basisonderwijs een belangrijkere rol zullen spelen (zie “Startnotitie kerndoelen Nederlands”, Pleumeekers & Prenger, 2022).

  • Wat is citizen science?

    Alle Scholen Verzamelen is een ‘citizen science-project’ voor basisschoolleerlingen. Dit project vindt elk jaar plaats, met een ander onderzoek waar het aan bijdraagt. Citizen science is bijzonder, omdat hierbij iedereen kan meedoen met het uitvoeren van een onderzoek dat is opgezet door onderzoekers aan een universiteit. Vaak verzamelen burgers gegevens voor onderzoekers. Denk bijvoorbeeld aan vogeltellingen, insectentellingen, of het observeren van sterren. Op die manier kunnen de onderzoekers voor hun onderzoek een veel groter gebied bestuderen, of hebben ze beschikking over veel meer data dan ze hadden gehad als ze hun gegevens alleen hadden verzameld. Zo werken wetenschap en de samenleving samen om onderzoek naar een hoger niveau te tillen.

Overig

  • Zijn er kosten verbonden aan Alle Scholen Verzamelen?

    Deelname aan Alle Scholen Verzamelen is helemaal gratis! 

  • Hoe kan ik vaker zo makkelijk iets met wetenschap in de klas doen?

    De wetenschapsknooppunten hebben meer van dit soort activiteiten ontwikkeld, voor leerlingen van alle leeftijden! Hier vind je een overzicht van alle wetenschapsknooppunten. Als je op een wetenschapsknooppunt klikt kom je terecht op hun activiteitenoverzicht. Kijk vooral of een van de wetenschapsknooppunten iets organiseert waar je bij aan wilt sluiten. Of neem contact met ons op als je interesse hebt in deelname bij een andere activiteit!