AlleScholenVerzamelen-Thuis! editie 2020

In verband met de #CoronaCrisis is ervoor gekozen een AlleScholenVerzamelen-Thuis! editie te organiseren dit jaar. In deze thuis-editie op vrijdag 15 mei 2020 konden schoolklassen hun leerlingen vanuit huis of in de klas assisteren om mee te helpen bij onderzoek naar de gezondheid van het water voor drinkbare rivieren. In samenwerking met Drinkable Rivers hebben leerlingen van groep 7 en 8 in de klas of thuis de waterkwaliteit bij hen in de buurt gemeten.

Een gezonde rivier is het resultaat van een gezonde leefomgeving. Hoe goed het met de rivier gaat laat ons zien hoe gezond de oevers en het leven op de oevers zijn. Samen zetten we ons in voor een wereld met drinkbare rivieren! In dit filmpje krijg je een impressie hoe Alle Scholen Verzamelen in 2020 was!

“84% van de kinderen vind het leuk om met onderzoek mee te doen! “

NOS Jeugdjournaal Poll van 15 mei

Samen met Drinkable Rivers initiatiefneemster Li An Phoa en wetenschapper Renata van der Weijden (University College Roosevelt) en nog veel meer onderzoekers verzamelt en analyseert elke leerling waardevolle ecologische data over de kwaliteit van zoete wateren in Nederland, en testen we deze nieuwe manier van monitoren voor Drinkable Rivers.

Hieronder kun je de resultaten van de analyse vinden die de onderzoekers van Drinkable Rivers met de metingen gedurende #ASV2020 hebben gedaan.

Wij hebben een ASV-Tijdschrift gemaakt om alle resultaten van ASVThuis 2020 even op je gemakkie te kunnen bekijken! Klik op de GIF-afbeelding, en je gaat automatisch naar het online tijdschrift.

Wat is het onderzoek waaraan de leerlingen meededen?

Helaas is de kwaliteit van veel wateren in Nederland (en ook daarbuiten) ondermaats. Drinkable Rivers wil hier verandering in brengen om te beginnen door samen met lokale bewoners en scholen stromend zoet water te monitoren. Door het doen van verschillende observaties, metingen en tellingen aan de waterkant, kregen leerlingen tijdens AlleScholenVerzamelen-Thuis! inzicht in de gezondheid van hun water en ervaarden ze wat het belang van een goede waterkwaliteit is.

De waterkwaliteit heeft veel invloed op de planten en dieren die in en om het water leven. In deze AlleScholenVerzamelen-Thuis! editie hebben we ons daarom ook hoofdzakelijk gericht op de omgeving, en daarbij waterplanten en libellen geobserveerd!

Hier vind je meer informatie over Drinkable Rivers

Inschrijven voor Alle Scholen Verzamelen 2021

Alvast hartelijk dank voor jullie interesse en betrokkenheid, en we kijken ernaar uit om volgend voorjaar samen met jullie een vervolg te maken op dit onderzoek. En dan ook met chemische metingen! Meer informatie over #ASV2021 kun je hier vinden.
Hebben jullie vragen of willen jullie aangeven om volgend jaar (weer) mee te doen? Deel dit met ons via info@allescholenverzamelen.nl